Mot nye eventyr.

BLÅSJØ rundt på 6 dager…(totalt 8,5mil)

     Norges niende største innsjø! 

En storslagen tur i mektig høyfjellsterreng i et av Ryfylkets mektigste område.

 5ba03-kartbl25c325a5sj25c325b8rundt-1

Jeg har vært nettopp så heldig å fått oppleve en fantastisk fin fjelltur. I Norge er vi så heldige som har så mange naturskjønne steder og topper som det er fritt frem å kunne oppdage,oppleve og beskue.Jeg har gledet meg som en unge til å kunne leve i pakt med naturen igjen.!  

Vi dro en herlig og humørfullt gjeng på 14 fra hurtigbåtterminalen i Stavanger, hvor vi tok hurtigbåten inn til Sand.Det både kriblet og gnuret i mageregionene av spenning for de fleste deltakerne. Noen hadde fått gått ruten tidligere,mens for mange var dette ukjent.

Bussen ventet på oss på Sand og fraktet oss videre (1times tid) til Førrevassdammen.Her blåste det sikkert liten storm i kastene.Vi kavet oss videre over den 1 km lange dammen til videre på en anleggsvei som strakte seg utover på 1 km til vi kom til et mer kupert terreng.

 Over Førrevassdammen:

ca 4 timer i kraftig vind og øsepøse regn, og dyvåt til skinnet,- fikk vi endelig kommet oss i ly og overnatting på Blåfjellhytta.Det var meningen vi skulle videre til Eidavatn idag etter en liten rast her,men det ble et enstemning stort JA på å bare drite i å gå videre å heller bli værende her.Hytta er ikke selvbetjent, så vi måtte ty til med den medbragte maten.Godt med sengeplasser var det heldigvis.Vi fikk tørket våres våte klær og med mat i skrotten ble den strabasiøse turen over heia så og si glemt…

Jeg fikk lite med søvn denne natten, (en kombinasjon av ny plass,hard madrass og forstyrrende snorkende sengekamerater)..

Liten matbit i forblåste og i våte omgivelser på vei til Blåfjellhytta:

Tørking av dryppvåte klær:

På dag 2, startet vi klokken 9 etter frokost og utvask av hytta. 

Så gikk vi over Storsteinsheia til hyttene ved Storsteinen. Vi var  oppe på snaufjellet på ca. 1150 til 1200 moh. På toppen av Storsteinsteinsheia fikk vi god utsikt til det enorme Blåsjømagasinet..Turen ned til Storsteinshytta tok oss ca. 6 timers gange. 

Etter ankomst var det av med de våte og illeluktende fjellklærne- og det bar rett ut i det iskalde, men  oppfriskende elven hvor jeg fikk årets første bad.

Tisse og matpause i solglytten..

Fiiine utsikten:

Tv,-Jørn,Torbjørn og Ceth:

Yes!! Jeg skimter Storsteinshytta i bakgrunnen!

Hårvask før bading…

Senere ble det kjøttkakemiddag og fruktcoctail til dessert. Smakte fantastisk godt. På kvelden underholdt vi oss med quiz og kortspill («Vri 8`n» og «Hei Knekt«). Taperen på «Hei Knekt» fikk laget pannekaker til oss, toppet med bringebær/jordbærsyltetøy.Smakte også fabelaktig godt. Noen av gutta hadde smuglet med seg cognac,bailays og jagermaister som vi nøt resten av denne fine kvelden med.

Jeg fikk byttet sengekamerat, men noe snorking forekom også her..Forbasket at jeg glemte å ha med meg øreproppene!

Superglad og mette.Fv,- Terje,Trine,Hanne,Linn,meg og Tron.

På dag 3 nøt vi den medbrakte frokosten og ble ellers servert en varm og deilig havregrøt.

Først gikk vi i retning Kringlevatn og Hovatn,  men svingte til venstre i kryss under Djupatjønnuten.Det var en durabel stigning opp mot Gyvassfjellet. (1000 meter over havet) Vi gikk også over noen diker i Blåsjømagasinet. Videre gikk vi ca. 4 km til kryss hvor vi tok til høyre inn til Hovatn hvor vi ankommet etter ca. 6 timers gange.  (Hovatn betyr vannet som ligger høyt og da er det vel ikke så unaturlig at hytta er en av STFs høyestliggende med sine 1111 moh)

Etter å ha pakket ut og funnet våres nye sengeplasser, fikk vi servert en deilig fiskesuppe til forrett.Det gjorde veldig godt med noe varmt i kroppen.

Jørn (den danske turlederen vår), lokket noen av oss på en 1-2 timers kveldstur til dyregraven som ligger like ved Hovatn.Jørn forteller oss at Hovatn ligger midt i reinsdyrenes rike og bærer altså preg av det. Ved innløpsosen av Krokevassåni ligger en godt bevart dyregrav. Her ligger fremdeles restene av to jakthytter som ble bygget av Thv. Heiberg ca 1907.

Ut på tur aldri sur.Fv,- Tron,Siri,meg og Helge:

Søstrene i full diskusjon.Hvordan komme seg tørrskodd over elven?

Den beryktede dyregraven:

Fin utsikt ved varden:

Sulte og våte (etter vadingen i elven) fikk vi en orientalsk gryterett som Charlotte laget for oss. Smakte helt smashing!! 🙂 Senere på kvelden ble det mer kortspilling (Mattis), hårklipping og Jegermeister-drikking. Jeg ble nok en gang snorkende «utfryst» og derfor forflyttet jeg meg til hemsen hvor det var dødens og helvetes varmt. Dårlig med søvn denne natten også. 

Dag 4. Været var fremdeles vått,men ble stadig bedre og lettere. Jeg fikk frokosten fort unna (seint ute med å stå opp). En lengre tur på 7 timer ventet oss på denne dagen.

Vi trasket tilbake i småkupert terreng til krysset hvor vi tok av til høyre dagen før. Vi tok deretter til høyre i krysset og svingte rett nordover. Over en større bru i enden av Hovatn, kom vi etter hvert til hytta ved Vassdalstjern hvor vi tok dagens rast.Det ble 3 timers gange hit.

 Etter rasten dro vi videre til Krossvatn på ca 4 timer. Terrenget bar veldig preg av høyfjellsterreng, og vi var på mellom 1100 og 1200 moh. 

På Hovatn fikk jeg vasket håret, men badingen uteble.

Dramatikk fikk vi også,- Den ene deltakeren ble alvorlig syk etter turen.Feber,pustebesvær og prikking i ansikt og hender tydet på at hun hadde fått et insektbitt som kunne være en forgiftning og fått allergiske utfall av det. Charlotte og Jørn fikk ordnet det med å tilkalte legehelikopteret til å frakte henne til sykehuset.Det var utrolig synd at det skulle ende slik, men det var den beste løsningen. Med en slik tilstand kunne hun aldri ha fortsatt turen.

Jeg og Linn var denne gangen i middagskomiteen, og tryllet frem en deilig pastarett.,- pasta carbonara med skinke og spaghetti for å kunne mette oss alle 13 deltakere.Tomatsuppe fikk vi til forrett av Siri og Trine.

Enkel mat, men ufattelig godt når vi har hatt en del timer ute i frisk natur.

Sent på kvelden klarte Siri og Linn å fiske og å fange opp 2 ørreter som ble panneret i salt og pepper og steikt på pannen som vi delte broderlig og søsterlig.Smakte helt nyyydelig! 

Dag 5.Stod opp til en nydelig solskinnsdag.Frokosten og utvasken gikk på null komma nix.Tror vi satte rekord.

Vips var vi på vei til nye mål til den siste hytten.Med  lysbetont omgivelser gjorde turen til en lek.Videre mot Stranddalen, under Nøvlenuten ned Vassdalane til Kaldavatn. Vi krysset over ved Dyralaupskvelven og gikk over Venaheia til Stranddalen.

Vi brukte ca 6 timer ned. Her fikk vi en velfortjent varm dusj,komlemiddag,lapper med syltetøy og rømme til dessert.Og her fikk vi muligheten til å kjøpe og nyte alkoholholdige drikke i solveggen.
Herlig!

Mektig natur..

 Mektig utsikt:

Vi måtte ofte passere snøfonnene som ennå ikke hadde smeltet bort.

 

 Smaleste sti på svimlende høyder….

 

 Trøtte som F, men ikke lenge til nå…

 Jippy!! Målet er nådd. Vi er endelig på Stranddalen.

 

 

166cc-cimg2449

På dag 6 fikk vi en absolutt nydelig frokostbufee`.Vi fikk laget nistepakke som vi kunne sette til livs siden på turen. Etter felles bilde utenfor hytten,gikk vi rundt Stranddalsvatnet på sørsiden, passerte så den karakteristiske Stranddalsgubben og får så deretter gå ned til Øvre Moen(ca 2 timers gange) hvor vi skulle bli hentet med buss og kjørt til Sand.,men under en misforståelse kom ikke bussen vår før etter en time.Vi måtte traske litt nedover veien får å holde varmen. På Sand fikk vi en liten pustepause og satte oss ned på et konditori og nøt en kakao før hurtigbåten fraktet oss hjem til Stavanger igjen.

Tusen tusen takk for en minnerik tur. Jeg stor koste meg BIG TIME!!! Jeg takker alle dem som bidro til å gjøre denne fjellturen så fullkommen.

***

Vel hjemme klokken 5, får jeg en tikkende mld på mobilen at det var bombing og skyting i Oslo!

What?!! Hva faen er det som skjer?

Terror??

Det har gått 2 dager etter den skrekkelige terrordøden.Lille Norge er dessverre likevel ikke så trygt å bo i lengre.

Ufattelig!!

Jeg har full sympati for alle pårørende og for alle de uskyldige døde sjeler der ute.

Tragisk!

Jeg har ikke mer ord….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s